Inicijativa za osiguranje donatorskih sredstava

22.11.2018. U organizaciji Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja jučer je održan sastanak sa više Vladinih odjeljenja (Odjeljenje za komunalne poslove, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odjeljenje za obrazovanje), predstavnicima nevladinog sektora kao i s predstavnicima Caritasa Švicarske.

Image for news

Razgovarano je o aktivnostima koje Caritas Švicarske provodi, a vezane su za oblasti obrazovanja, poljoprivredu, energetsku efikasnost i stambeno zbrinjavanje. Predstavnici Caritasa izrazili su spremnost za saradnju s Brčko distriktom BiH, a na osnovu iskustava koja imaju radeći do sada u Bosni i Hercegovini.

Metoda saradnje, kako je istaknuto, bilo bi zajedničko učešće u projektima gdje bi Brčko distrikt BiH učestvovao sa zemljištem, infrastrukturom i manjim dijelom s budžetskim sredstvima, a veći dio finansijskih sredstava bio bi osiguran iz donatorskih sredstava i učešćem Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zaključeno je da se buduća saradnja ostvari iz spomenutih oblasti te da se u narednom periodu konkretiziraju pojedinačni projekti.